PROGRAMLAMA NEDIR?Programlama gercek hayattaki durumlarin modellenmesinden baska bir sey degildir. Bilgisayar programlari bu modellerin temel alinarak durumlarin bilgisayar ortamina aktarilmasindan ibarettir.
Türkce’nin nasil kurallari varsa programlama dillerinin de kurallari vardir. Bunlari gramer ve imla kurallari olarak ikiye ayirabiliriz. Iste bilgisayar programi yazarken yaptigimiz bu kurallari kullanarak cesitli durumlari bilgisayar diline cevirmektir.
Klasik programlamayla nesneye dayali programlamanin tek farkida bu noktadadir. Isterseniz bunun genis aciklamasini sonraya birakalim ve kullanacagimiz dil olan C++ üzerine biraz daha yogunlasalim.
Sadece C++’ in yazim kurallarini bilmek “iyi” yazmak icin yeterli olmayacaktir. C++ ogrenirken inceleyecegimiz en onemli nokta genel kavram ve düsünce sekli olacak, dile ozgü teknik detaylardan olabildigince uzak durmaya calisacagiz, cünkü dizay tekniklerini kavramak detaylarin anlasilmasindan cok daha onemlidir. Detaylar pratik yaparak zamanla rahatlikla ogrenilebilir.
Programlama dilindense programlama teknigini daha onemlidir. C++ ogrenirken amacimiz yeni bir dilin yeni kullanim alanlarini ogrenmekten cok yeni bir programlama teknigi ile sistem tasariminin daha iyi yollarini kesfetmek olacak.
PROGRAMIN KALITESINI BELIRLEYEN OLCÜTLER· Program isini dogru yapmali
· Mümkün oldugunca hizli calismali
· Sistem kaynaklarii gereksiz yere harcamamali
· Program kodu okunabilir ve anlasilabilir olmali.
· Birbirinden bagimsiz modüllerin minimum interaktivitesinden olusmali
· Bakim ve güncellenmesi kolay olmali
· Hatalar lokal olmali. ( Bir bolümde olusacak bir hata tüm programi etkilememeli.)
· Verilen süre icinde tamamlanmali
· Gerekli yazli dokümanlar hazirlanmis olmali. (Kullanma kilavuzu, yardim dosyalari vs.)
Nesneye dayali programlama teknigi programciya yüksek kalitede program yazma imkani saglar fakat bunu yapabilmek icin dizayn ve kodlama asamalarinda bu olcütleri goz onünde bulundurmaliyiz.
Genel Yazilim Üretme Süreci
Analiz/Planlama: Problemin tamamen anlasilmasi ve programlama ekibinin kurulmasi
Dizayn: Anahtar noktalarin tanimlanmasi ve bu noktalardan yola cikarak modelin kurulmasi.
Bu adim kaliteli bir programin yazilmasinda en onemli rolü oynayan kisimdir. Kodlamaya baslanmadan once dizaynin dogrulugu mutlaka kontrol eidlmelidir.
Uygulama: Programin kodlanmasi. Biz derslerimizde bu asamada C++ dilini kullanacagiz.
Dokünamlar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]rojenin her adimi detayli bir sekilde aciklanmalidir. Kullanim kilavuzu olusturulmalidir.
Test: Son asamada olasi girdiler ve programin davranislari test edilmelidir.