Pascalda diger programlama dillerinden farkli olarak deger atamasi yapilirken ":=" (iki nokta üst üste ve esittir isaret ikilisi kullanilir). Yani sayi diye bir integer tipindeki degiskene 20 degerini atamak istedigimizde yapmamiz gerekenler soyle olacaktir.
Ornek:Var
sayi : integer;
{ sayi adinda integer tipinde bir degisken tanimladik }
...
sayi := 20;
(* sayi degiskenine 20 degerini atadik *)
sayi := sayi + 1;
(* sayi degiskeninin degerini 1 arttirdik *)
...[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Pascalda degiskenlere deger atarken iki nokta üstüstü ve esittir birlikte kullanilir. Esittir tek basina kullanildiginda karsilastirma operatorü olarak gorev yapar.Pascalda, Standart Veri Tipleri sayfasinda da bahsedildigi gibi degisik tiplerde ve degisik uzunluklarda sayilar tanimlama imkanimiz var. Programimizin akisi dolayisiyla bazen degisik tip ve uzunluklardaki degiskenlerin birbirlerine deger aktarmalari gerekebilir veya degisik tiplerdeki degiskenler tek bir ifade icinde isleme konulabilir. Boyle durumlarda bu degiskenlerin tiplerinin birbirine donüstürülmesi gerekir buna tip donüsümü (Type Casting) denir.
Pascalda bu islem icin tu fonksiyonlar kullanilir.
trunc(real):longint { real bir degiskeni longint tipine donüstürür.}
int(real):real {real bir degerin tam kismini alir}
frac(real):real {real bir degerin ondalik kismini alir}
round(real):longint {real bir degiskeni en yakin tam sayiya yuvarlayarak longint tipine donüttürür}
str(x,y) { x sayisini karakter dizisi olarak string tipindeki y degiskenine atar}
val(x,y,code) {x stringini y integer degiskenine atar. Eger bu donüsüm sirasinda bir hata olusursa code degiskeni 0 (sifir)'dan farkli bir deger alir. Code degiskenin aldigi deger hatanin stringin kacinci elemaninda olustugunu gosterir.}