MySQL ile Veri Tabani Yonetimi
Burada UNIX sistemi üzerinde MySQL'in kurulup yonetilmesi üzerinde durulacaktir. MySQL derlendikten sonra ilk yapilmasi gereken 'mysql' adli veri tabaninin server üzerine kurmaktir. Bu veri tabani, server üzerindeki diger veri tabanlarina erisim haklarini oldukca ayrintili bir sekilde tablolarinda tutmaktadir.
Bu veri tabaninin yaratilmasi icin oncelikle
root olarak login olunur ve asagidaki komutlar isletilir:
>cd <MySQL directory>/bin>./mysql_install_dbBoylece tüm verilerin tutulacagi '<MySQL directory>/var' dizini de yaratilmis olur.
Artik veri tabani sunucusu arka planda calistirilabilir:
>./safe_mysqld &MySQL standart olarak 3306 numarali portta calismaktadir.
Veri tabani üzerinde her hakka sahip kullanici, ayni zamanda sistemin 'root'udur. su anda root, MySQL sunucusuna sifresiz baglanabilir. Güvenlik icin bu süper kullaniciya veri tabanina erisim sifresi verilmesi gerekir:
>./mysqladmin -u root -password '<sifre>'Daha sonra bu sifre kullanilarak sunucuya baglanilabilir:
>./mysql -u root -p>Enter passwd: <sifre>Boylece istemci programimiz sunucuya bir oturum baslatmis olur. Artik karsimiza cikan komut satirindan SQL komutlarini uygulayabiliriz:
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Burada SQL standardina uyan data definition (create table ..., alter table ..., drop table ..., vs...) ve data manipulation (select ..., insert ..., update ..., vs...) komutlari kullanilabilir.
MySQL'e ozgü birtakim komutlar da vardir:
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'mysql' veritabanina baglanilarak erisim haklarina iliskin tablolarin yapisi gorülebilir:
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]