Her programda oldugu gibi java programlarinda da ilk evre programi yazmaktir. Java programlari her editor programiyla yazilabilirler. Ornegin Unix sistemlerinde viveyaemacs,windows 95 ve windows NT de DOS Edit, veya Windows Notedefteri (notepad) programlari kullanilabilir. Programi direk icinde yazip calistirabilen Microsoft Visual J++, Symantec Visual Café, Jpad, Borland JBuilder gibi Java gelistirme paketleri de mevcuttur.
Süphesiz programi yazmadan once Java compilerinin bir kopyasini edinmeniz de gerekir. Java gelistirme seti (Java Developers kit - JDK) SUN bilgisayar sirketinin
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]veya
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] internet adreslerinden bedava cekilebilir. Cekme zahmeti cekmek istemiyorsaniz SUN bu programlari CD formatinda da satmaktadir.
Java programi isim.java seklinde editorle yazilir. Java programiniz yazildiktan sonra ilk step java derleyici (compiler) programiyla isim.class ara bilgisayar kodunu olusturmaktir.
Java programini yazarken dikkat etmeniz gereken diger bir ozellik de javanin nesne sinifinin ismiyle dosyadaki isminin ayni olmasidir. Bilgisayar konsol ekraninda (DOS veya UNIX Console)
javac isim.java
Komutunu bilgisayara gonderdiginizde programinizda hata yoksa java derleyicisi isim.class dosyasini yaratir. Eger programinizda hata varsa hatalarin listesini verir. Programlamanin dili ingilizce oldugundan bu hata aciklamalari da ingilizcedir. Editor programina geri donüp hatalari düzeltmeniz, programi tekrar kaydetmeniz ve sonra bu komutu tekrar denemeniz gerekecektir. Java programlari iki ortam icin yaratilabilir. Birincisi Konsol ortamidir (DOS, Unix console gibi). Konsol ortamini kullanirken java dilinin konsol komutu java kullanilarak isim.class dosyasi yerel bilgisayarin makine diline donüstürülür. Bu temelde bir tercüme (interpretation) islemidir. Sonuc olarak java dilinde iki kademeli bir proses kullanilir, birinci islemde java dosyasi class dosyasina cevirilir, ikinci islemde ise class dosyasi yerel bilgisayarin makine diline donüstürülür. konsol ortaminda calistirilan program sonuclari yine konsol ortaminda alinacagi gibi pop-up pencere grafik ortaminda da alinabilir. Ikincisi ise Pencere (Applet) ortamidir. Eger Program konsol ortaminda yazilmissa
java isim
komutu kullanilarak sonuclar ekranda veya acilan bir pencerede gorülebilir. Eger Program applet ortaminda yazilmissa html dilinde isim.html dosyasi acilir. En basit sekilde html dosyasi su sekilde tanimlanabilir :
<html >
<applet code="isim.class" width=200 height=50 >
</applet >
</html>
daha sonra bu dosya konsoldan
appletviewer isim.html
komutuyla calistirilabilir. Buradaki appletviewer komutu java program paketindeki basitlestirilmis bir browser programidir. Bu komut yerine isim.html dosyasi herhangi bir browser programina yüklenerek gorülebilir. Programcilikta adeta adet haline gelen ilk uygulama daima o dilde ekrana Hosgeldiniz ciktisi almaktir. Bizde bu kuralin disina cikmayalim. Asagidaki listede ilk konsol programimiz Hosgeldiniz.java gorülmektedir.
Program 1.1 Hosgeldiniz.java konsol programi
Kod:
import java.io.*; //java girdi cikti sinifini cagir
class Hosgeldiniz
{
public static void main(String args[])
{
System.out.println("Java Sinifina Hos Geldiniz!");
}
}
bu programi calistirmak icin
Kod:
javac Hosgeldiniz.java
java Hosgeldiniz
komutlarini konsolda vermemiz yeterlidir
konsol ciktisi olarak:
Java Sinifina Hos Geldiniz!
Yazisini aliriz.
Simdi bu programdaki satirlara tek goz atalim.
import java.io.*; Bu deyim java konsol girdi cikti kütüphanesindeki metotlari programimiza aktarir.
//java girdi cikti sinifini cagir
// isaretiyle baslayan yazilar bilgisayar tarafindan kullanilamaz sadece programi okuyani bilgilendirmek amaci tasir /* ..... */ isaretleriyle de verilebilir. Ornegin :
/* Bu kisimda yazilanlarla bilgisayar ilgilenmez
Sadece insanlarin programi anlamasi icindir
*/
class Hosgeldiniz Class (sinif) nesne kokenli programlama yapisinin temel tasidir. Her Class´in kendine ozgü bir ismi olmasi gerekir. Daha once yazilmis Class´lar import deyimiyle programa cagirilabilirler. Yeniden yazilmalari gerekmez. Class yapisi ve tanimlamalari üzerinde daha sonraki bolümlerde cok daha detayli bilgi verilecektir.
{ } baslatma ve bitirme : Sinif tanimlamasi da dahil olmak üzere Tüm Program parcaciklari { isaretiyle baslar ve } isaretiyle son bulur. {} isaretleri arasinda yazilan program parcaciklarini normal metin yazilmasindaki paragraf kavramina benzetebiliriz. Ayrica program koduna baktigimizda "; " isaretine *** sik rastliyoruz. Bu isaret java komutunun bittigini belirtir. Cümle yagisinda kullanilan nokta "." isareti gibi islev gorür. Java programlarini istersek ";" ve "{}" ayraclarini kullanarak tek bir satir olarak yazabiliriz. Fakat bu programin bizim tarafimizdan okunurlugunu zorlastirir. Program kodunu yazarken bosluk ve satir araliklari birakarak insanlar tarafindan programin okumasini kolaylastirabiliriz. Modern programciliktaki en büyük sorunlardan biri bigisayar kodlarinin bakim ve onarimi sorunudur. Ticari olarak yazilan her programin belli bir omrü oldugunu ve daha sonra baska bir programci tarafindan üzerinde tekrar calisilacagini sürekli olarak hatirlamak zorundayiz.
public static void main(String args[]) diger dillerde fonksiyon (function), subroutine, procedure gibi adlarla anilan Program parcaciginin basligi. Bu Program parcaciklari javada Metot (Method) adiyla anilir. Metotlarin girdileri ve ciktilari olabilir. Bu metotun adi main (ana Program) dir. String degisken türü args[] degiskeni girdi olarak girebilir. Bu metotta void cikti türü kullanilmistir. Void kelimesi bu methotdan hicbir cikti alinmayacagini belirtir. public metota disaridan ulasilabilme izni verir.
System.out.println("Java Sinifina Hos Geldiniz!"); Bu satir System.out sinifindan println metotunu calistirir. Bu metot method girisinde gonderilen String tipi degiskeni konsol ciktisina aktarir. Fortran dilindeki write(*,*) veya print*, c dilindeki printf, c++ dilindeki cout<< terimlerinin javadaki tam karsiligidir.
"Java Sinifina Hos Geldiniz!" stringi aynen aktarilirken icinde c dilinde kullanilan temel kontrol terimleri yer alabilir ve aynen c dilindeki anlamlariyla kullanilabilir. Bu kontrol terimlerinden en yaygin olarak kullanilan bazilari:
alt satira gec
bir sonraki tab´a atla
gir tusu bas
\ isaretini yaz
" " isaretini yaz