Bilgisayar programlamasi günümüz teknolojisinin onemli bir ogesidir. Benim icin bu yolculuk 1975 de aldigim ilk Fortran IV programlama dili kurduyla basladi diyebilirim. O donemde genelde teorik bazda gordügümüz programlama dersinde yaptigimiz tek gercek program ornegi kartlara delerek verdigimiz ve sonuclari ertesi gün aldigimiz ikinci dereceden denklemin koklerini hesaplar bir programdi.Kullandigimiz ege üniversitesi bilgisayar merkezindeki IBM tabanli bir "mainframe" bilgisayardi. 1978 yilinin sonlarinda Unix tabanli siyah beyaz monitorler veya kagit yazicili monitorler araciligiyla calisan IBM makinalarla calismaya basladim. Tabii yil geregi Fortran 77 versiyonuna ulasmisti. 1982 yilinda Digital VAX bilgisayarlarinda programlamaya ve ayni zamanda sistem gorevlisi olarak calismaya basladim. Bu bilgisayarlar virtual (sanal) hafiza ozellikleriyle cok büyük programlarin kullanilmasina izin veriyorlardi. Dil olarakta Fortranin yaninda Pascal da vardi. Üc boyutlu cizim ortami icin ozel olarak gerlistirilms evans-sutherland bilgisayari ile de bu donemde tanisma firsatim oldu. Bu arada Commodore 64 bilgisayarlari piyasaya cikmisti. Evimde kullandigim bu kücük aletle asembler ve basic dillerini kullanarak bircok program glistirdim. hatta assembler da yazilmis türkce bir kelime islem programi bile vardi. 80 li yillarin sonu ve 90 li yillarin basinda Pc ler, dos ortami ve diliyle tanistim. sonra PC ortami Machintosh ve Amigadan cok sonra grafik programlama ortamini büyük bir bulus olarak ortaya atti. Ve ikinci bilgisayarimi param oldukca aldigim parcalari birlestirerek kendim olusturdum. Bu bir 80386 pc bilgisayari idi. Artik genelde c dilini kulaniyordum. C++ dilini gercek anlamda kullanmaya baslamam, bilgisayar konusundaki lisans üstü kursunu alirken oldu. Bundan sonraki tüm programlama uygulamalarimda nesne kokenli olan bu dili kullanir oldum. Ayni kursta Lisp, Parallaxis gibi degisik dillerle de calismistim. Bu arada evde de yine PC tabanli Pentium 100 bilgisayarina terfi ettik. Bana Java dilini esimin aldigi lisans üstü kusundaki Java kursu gosterdi. Java dili yeni cikmis, fakat yeni olmasina ragmen okullardaki bilgisayar bolümleri egitimde hizla bu dile yonelmislerdi. Bu dile baslar baslamaz da cok sevdim. Her sey tüm diger dillere gore cok daha iyi düsünülmüs ve planlanmisti. Orijinal olarak C++ da yazilmis bir cok kodu fazla bir gayrete gerek duymadan java koduna cevirerek is ortamimda kullanmaya basladim. 1998 yilinda Dokuz eylül üniversitesinde mühendislik bilimleri fakultesinde ogretim üyeleri ve master ve doktora ogrencileri icin "Java programlamlama dili" dersi actim. Bu kitabin temelini bu ders icin hazirladigim ders notlari olusturmustur. 1999 yilinda Gebze ileri teknoloji Enstitüsünde ayni dersi yinelerken ders notlari ilave problemlerle de zenginleserek biraz daha kitap halini aldi. Son bir gozden gecirmeden sonra elinizdeki haline geldi.
Java dili yapisi, kullanim olasiliklari ve kolay kullanimi, zengin kütüphaneleriyle gelecegin dili olacagina programcilarin cogunun inandigi bir dildir. C++ su an itibariyle cok daha fazla kullanilan bir dil olam ozelligini sürdürmektedir, fakat C++ hatalara izin veren yapisiyla baslangic seviyesi programcilara hitap eden bir dil degildir. rahatlikla hata yapabilirsiniz, ve yaptiginiz bu hatalar rahatlikla gozden kacabilir. Hemen unu ilave edeyim, java daha yeni emeklemeye baslamis bir bebektir, ama gelecek on yil icinde cok iyi bir konuma yerlesmenin isaretlerini simdiden vermektedir.
Türkiyede de programcilik henüz yeni yeni olusmaya baslayan bir dal. Hem programci kapasitesi, hem de isteklere cevap vermek icin yeterli boyutta degil henüz.Programlama teknolojisinde iyi bir boyuta gelebilmek paket kullanimindan degil programlamadan gecmektedir. Bu yüzden bu kitap eger yeni programlamacilarimiza bir seyler verebilir ve onlarin gelecekte daha iyi bir noktada olabilmelerini saglayabilirse ben emegimin karsiligini almis olurum.
Yeni baslayanlara bir tavsiye bilgisayar dillerini ogrenme biraz insan dillerini ogrenmeye benzer. Tmel matigini kapana kadar biraz zorlanabilirsiniz. Sakin ümitsizlige kapilip birakmayin. Bir kere temel mantigini anladiktan sonra ne kadar kolay oldugunu goreceksiniz. Iyi calismalar.