CSS Nedir? Cascading Style Sheets
Css’in acilimi ile soze baslayalim. Cascading Style Sheets. Biz kisaca konularimiz dahilinde Stil Sablon olarak bahsedecegiz. Gelelim Stil Sablonun varolus amacina. Sizinde bildiginiz üzere Html yazim sekli olarak etiket türünde bir yazim dili. Bu yüzden pek fazla ozelliklere sahip degil. Bu sahip olamadigi ozellikler nedeniyle sayfanin dizayninda bize tam esneklik veremiyor. Css bu amacla üretilmis bir dil. Kullanim kolayligi ve kullanisliligi ile Html’e eklenmesinden itibaren cogu web tasarimcisinin gozdesi oldu. Cünkü her türlü sayfa dizaynini bize birakarak müthis bir esneklik sagliyor. Ayrica ileriki konularimizda bahsedecegimiz üzere baglantili stil sablonlar araciligi ile de birden cok sayfaya etkiyebiliyor. Bu da bize sitenin gorünümün degistirmek istedigimizde elimizdeki onlarca belki de yüzlerce sayfanin kodlarini degistirmeden sadece css dosyasinin degistirerek bu imkani sagliyor.
Stil Sablon’un tarayicilara eklenmesinden sonra iki versiyonu cikti. Bunlar Css 1 ve Css 2. Ayrica bazi konularda MSIE (Internet Explorer) ve NN (Netscape Navigator) tarayicilari ayni kodlari kabul etmiyorlar. Biz derslerimizde her iki tarayicida da etkin olan veya etkin olmayip dizayni bozmayan (A:hover gibi) Stil Sablon ozelliklerini gorecegiz. Simdi derslerin iceriginde neler var onlari gorelim :
1. Stil Sablon cesitleri :
Css’in en cok begenilen yonü istendiginde sadece bir ogeye etkimesi, istendiginde tüm sayfaya etkimesi, istendiginde site icindeki tüm html dosyalarina etkimesidir. Bunlar kisaca Stil Sablonun kullanim cesitleridir.
2. Html etiketleri ile Css :
Bu dersimizde Html’deki font,background gibi cesitli ozelliklerin Stil Sablon tarafindan nasil belirlenebilecegini gorecegiz.
3. Seciciler (Selectors) :
Kimi zaman Html etiketlerinden fontu hepimiz kullaniriz. Ornegin bir sayfa icerisinde font etiketine birden cok gorünüm eklemek isteriz. Bu durumda seciciler imdadimiza yetisir.